1 octombrie – Poveste despre „originea numelui” sfântului Procoavă- și cum sӑrbӑtorește ziua aceasta biserica

Prima sӑ zi a lunii octombrie era consacrată, pe vremuri, unui sfânt care nu se regăseşte decât în tradițiile populare, e vorba de ,,Sfântul “Procoavă.

Creştinii ortodocşi ȋnsӑ serbează în primele zilele ale lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului
Dar ca sӑ vedem de unde vine numele sfântului Procoavӑ va pot spune ca el vine de la cuvintele „pocrișul și procovăţ” care ȋnseamnă:
• capacul unui sicriu unde sunt puși morții,
• niste mici bucӑți din material cu care preoții acoperӑ vasele de cult la bisericӑ
• capace de lut ce acoperӑ vasele ȋn gospodarie.
„Pocroava“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă;

Capacul de la sicriu acoperӑ sicriul și ȋl separӑ pe mort de lumea exterioarӑ la fel cum zapada acopera pamânatul mort farӑ vegetie iarna, ca un val protector sub care a fost viata și va reveni la viata primavara. Acum putem compara și valul ce se pune peste oamenii morți când sunt ȋn sicriu cu „un pocriș” și de aici legatura ȋntre sӑrbatoarea Acoperământul Maicii Domnului
Maica domnului a murit și a fost pusӑ ȋn sicriu și acoperitӑ de un val alb precum zapada care acopera pӑmântul, dar a apӑrut vie pe 1 octombrie 911 ȋn biserica din Vlaherne. Biserica sӑrbatorește aceasta zi sub denumirea de „Acoperӑmântul Maicii Domnului”.
Pe 1 octombrie 911 ȋn timpul domniei împăratului ” Leon cel Înţelept „ pe când acesta se afla la luptă pentru a apăra hotarele, dușmanii au asediat cetatea Constantinopolului, cu gândul de a o cuceri. Oamenii cuprinşi de spaimă, căutau felurite locuri pentru a se ascunde.

Oamenii se rugau întreaga noapte în cinstea icoanei făcătoare de minuni, Mijlocitoarea ȋn aceasta bisericӑ Vlaherne din Constantinopol, pentru salvarea cetӑții care era asediatӑ de oamenii rӑi duşmanii ai creştinătăţii. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arӑtat ȋnaintea poporului ȋmbrӑcatӑ ȋntr-un veșmânt strӑlucitor, stând ȋn vazduh ȋnconjuratӑ de o aura strӑlucitoare și rugându-se cu lacrimi. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap și l-a întins deasupra creștinilor care se aflau la mânăstire. ȋn jurul ei se aflau apostolii, sfintii și mucenicii.
– Acoperământul strălucea „mai mult ca soarele”. Dimineața, tot orașul știa deja despre minune. De la această întâmplare, în amintirea miracolului, a rămas sărbătoarea numită Acoperământul Maicii Domnului.

Semnificația acestui gest este ca” Acoperământul Maicii Domnului „ ne apӑra pe toți de rele”. Săgeți ce vin de peste tot asupra noastră – de la lume, de la trup și de gândurile rele ce ne ȋncoanjoarӑ și, pentru a ne apăra de ele, ni s-a dat Acoperământul Maicii Domnului, care este scutul nostru în acest război cu cele ce vin asupra și ȋmpotriva noastrӑ.
Toți ne dorim sӑ fim ocrotiți de cineva și de ceva.
Așa cum acoperӑmnatul de zӑpadӑ aparӑ pӑmântul sӑ nu ȋnghețe așa ne dorim și noi o ocrotire pentru ca „noi suntem pӑmântul” din pӑmânt ne naștem și-n pӑmânt ne vom ȋntoarce”

În conștiința oamenilor s-a făcut de asemenea asociația între acoperirea pământului cu brumă și acoperirea capului fetelor mari (îmbroboditul la nuntă, adică măritișul).

Valul alb ce le acopera capul este un simbol a faptului a miresele sunt ca și pӑmâtul care va da roade primavara dupӑ ce valul alb este dat laoparte.

 

– prima sӑptӑmanӑ a lunii Octombrie-Brumarel, este dedicatӑ sfântului Procoavӑ   (daca vreti sa cititi povestea lui Brumarel)

–     v-am pregatit mai multe articole legate de aceasta sarbatoare- care vor apare saptamana acesta