4 Sfaturi utile pentru părinţi, în confruntarea cu copiii lor dinamici
Înainte de a avea copii m-am gândit că a fi o mamă sau a lucra cu copiii, este unul din locurile de muncă cu cele mai mari satisfacții din lume: copiii ascultători care te respectă fiindcă eşti adult şi le place ce faci tu şi le place ce vrei tu să faci cu ei şi pentru ei, care să te asculte necondiționat și aduc pace și bucurie în casă.
Credeam că un copil va crede de fiecare dată şi nu va comenta când îi voi spune care este binele şi care este răul pentru el, el nu va cere explicaţii prea multe va face cum zic eu fară să comenteze pentru că el va şti ca eu îi vreau binele. Credeam că e uşor să te joci cu mai multi copii dar am aflat că e greu şi cu unul singur. Credeam ca un copil cu energii vulcanice, morăcănos, încăpăţanat și doritor de alte lucruri decât cele pe care crezi tu că sunt bune pentru el, e un copil prost crescut de părinţi.
Dar toate acestea sună ca o dictatură a părinţilor.
Au trecut 6 ani și am 3 copii, îmi dau seama cât de ignorantă am fost.
Nevoia de informaţii şi lipsa acestor informaţii pe care le-am căutat m-au determinat să fac aceste articole pentru a ajuta pe alţi părinţi care nu au timp şi resursele necesare, care doresc ca ei să îşi petreacă timpul cu copiilor într-un mod plăcut.
Cred că misiunea secretă a copiilor noştri în viață este să ne provoace în rezolvarea unor probleme, să consolideze relaţia in familie, să ne faca pe mine şi pe soțul meu să ştim că trebuie să căutăm, să fim instruiți în mod constant în gestionarea conflictelor și rezolvarea lor în mod creativ .
Nu pot spune că pot stăpâni aceste probleme în totalitate şi că sfaturile mele se potrivesc în orice situaţie.
Acum acum după ce am studiat, după ce am testat cu copiii mei o mulţime de situaţii cred că un copil are nevoie să fie ascultat, să îl ajuţi să crească cu dorinţa de a învăţa şi de a creea ceva pentru el şi pentru ceilalţi.
În ultimii ani , am creat şi inventat o serie de moduri de a menține situația sub control pentru cei trei copii ai mei care au in prezent sub 6 ani.
Mai jos sunt patru dintre tacticile cele mai utilizate în casa noastră.
Dă-le un avertisment înainte:
Aceşti copii sunt ocupaţi, jocul este o activitate foarte serioasă pentru ei. Ar fi interesant dacă copilul tău ar veni acasă și ar spune , cu o față serioasă : ” Sunt atât de obosit, am avut atât de multă treabă cu joaca azi! „
Așa că atunci când am să le sugerez copiilor să urmeze agenda mea (ce doresc să fac eu cu ei), aceasta nu poate să funcționeze întotdeauna. Pentru a evita să întârzii cu o activitate nouă pe care vrei să o faceţi cu ei, trebuie să așteptați pentru ca ei să termine lucrurile lor din proprie initiativă, am luat obiceiul de a le da un avertisment prealabil.
Eu de multe ori simt că noi,părinții, așteptăm de prea multe ori ca atunci când le cerem, copiii să renunțe instantaneu la lucrurile pe care le fac în acel moment.
În loc să le spun copiilor mei să facă ceva acum, le spun ca vreau să fac o activitate cu ei, că peste 5 până la 10 minute. Este important ca înainte de activitatea pe care avem nevoie să o facem cu ei: a pleca, a mănânca, dormi, a ne juca,a ne spală, a citi, a desena, copiii să aibă timp pentru a termina ceea ce fac în acel moment și să li se pară ca schimbarea activității o fac ei și doar e sugerată de noi.
Intr-un cuvânt ei au impresia că au luat ei decizia de a pleca, mânca, a ne juca cu un nou joc….., si sunt întrebaţi și respectaţi.
Învață-i să aibă răbdare
Copiii doresc de multe ori aceleași jucării în același timp. De multe ori tu, ca un adult, observi doar atunci când e prea târziu nu şti cine are dreptate, atunci este imposibil de spus care a avut primul jucăria. Mai degrabă decât să iau jucăria de la amandoi sau de a pune un copil înaintea celuilalt, eu prefer să merg la un compromis şi rezultatul în cazul acesta este că ambii ajung să joace pe rând. Pentru a face acest lucru, folosesc ceea ce eu numesc eu, ” numără până la 30 „. Folosec aceasta metoda eu şi familia mea de mai mult de 3 ani, iar pentru noi acest lucru funcționează de fiecare dată. Dacă vreţi să o folosiţi vă invit să cititi articolul în care este descrisă in detaliu.
Lăsându-le spațiu:
Trebuie să acceptăm că toţi copiii sunt dinamici și au nevoie să consume energia lor într-un fel. Eu nu vreau ca ei să simtă că e greșit să fii aşa, mai degrabă caut modalități de a le oferi spațiul și locul de a fi ei înșiși. Acest lucru poate fi realizat în diferite moduri, cum ar fi permițându-le să meargă și să strige cât de tare doresc în garaj, parc ( sau un alt spațiu în care să nu deranjeze pe nimeni), să sară sau să alerge pe un coridor, în camera de zi să aibă un spaţiu unde pot să se mişte doar ei, să poată fugi in jurul mesei sau a unor obiecte astfel încât să poată rula fară a ne deranja, şi să le permit așezat fiind pe podea din când în când și să se urce pe mine, să aibă impresia ca mă domină şi ei, …
Incurajează-le iniţiativa şi imaginaţia:
Creativitatea trebuie încurajată, lasă copilul să inventeze, atunci când realizează ceva să nu iei tu primul iniţiativa, ghidează-l dar el să fie intresat de ce face. Dacă se plictiseşte nu insista să continue cu un joc, propune-i două sau trei noi activităţi pe care le puteţi face impreună, sau le va face singur.
Acestea sunt câteva din încercările noastre de a-i înțelege pe copiii mei, de a consuma într-un mod pozitiv energia lor. Sper că micile sfaturi parentale pozitive și trucuri să vă pot ajuta foarte mult, şi mai sper că veţi găsi în articolele mele idei şi soluţii pentru a umple spaţiul şi timpul copilului dumneavoastră.
Nu vreţi să ne înpărtăşiti din exprienţa unor metode bune pe care le utilizați cu copiii dumneavoastră ? Sunt cu siguranţă interesată !
Postat pe 28 februarie 2014 de către Angela (daca vrei sa citesti rticolel scrise de Angela apasa aici http://www.creatifulkids.com/)