Să ne jucăm cu gheață – o activitate pentru copii făcută ȋntr-o zi de vară fierbinte
Este cald afară a venit vara, și cu ea și vacanța. Copiii nu mai merg la școala sunt ȋn casă. Afară e prea clad, vreau să ne răcorim, dar cum? Deschizậnd frigiderul mi-a venit o idee…,”ne răcorim cu gheață”.
E simplu, este un joc pentru zilele călduroase de vară cậnd stăm ȋn casă. E o activitate care nu necesită prea mult spațiu și se poate face într-un mic balcon, o curte mică, sau chiar în interiorul bucătăriei sau băii.
Așa că astăzi aș dori să vă spun și vouă cum ne jucăm noi..
Nu e prima dată când ne-am jucat cu gheață, dar de data aceasta am adăugat un pic de fantezie și am regizat și o mică poveste pentru a face mai distractivă joaca copiilor.
Ai observat cật de frumoasă este joca dacă inventezi o poveste, faci puțin teatru și le ceri copiilor să devină personajele poveștii?
Cred că folosiți această tactică pentru a face joaca mai interesantă.Poveste este urmatoarea:A fost o dată ca niciodată o vrăjitoarea rea care iubea dezordinea și se numea „Harababura”. Lui Harababura ȋi plăcea ca jucăriile copiilor să nu fie aranjate. Dacă copii ȋși lăsau jucăriile aruncate pe jos, ea facea vrăji …”hocus pocus perparatus „ și jucăriile ȋnghețau. Copii nu mai puteau să se joace cu jucăriile. Degeaba jucăriile plậngeau prinse ȋn gheată, Harababura nu vroia să le elibereze din strậnsoarea gheții.Cei trei Elena, Lukas și Victoria nu au pus jucăriile la loc, vrăjitoarea le-a găsit pe podea și a suflat gheată peste ele…. Acum jucăriile strigau după ajutor prinse ȋntr-un turn de gheață.
Copii trebuiau să le salveze și să le pună la locul lor ȋn dulap.
Deci, dacă le vor înapoi, ei ar trebui să facă tot posibilul pentru a le elibera.
Pentru a ȋncepe jocul a trebuit să fiu eu cea care interpretează rolul solului care le aduce o veste rea.
Am început povestea cu un puternic „-OOOhhhh„.
Așa că s-au întors spre mine și au întrebat „-Ce este mami?”
Eu cu o figură tristă și ȋngrijorată le-am spus: ” -Ceva rău s-a întâmplat, și trebuie să vă spun repede despre acestă nenorocire .”
S-au strậns ȋn jurul meu și au ascultat foarte atenți povestea.
Le-am răspuns: Știți voi ați lăsat jucăriile pe podea, nu le-ați pus la loc ȋn dulap. A venit vrăjitoarea cea rea Harababura și a suflat asupra lor gheată. Acum săracile jucării sunt ȋnghețate și plậng.
Ei imediat și-au luat rolurile din poveste ȋn serios și au tot vrut să mă ajute la salvarea jucăriilor!
Le-am spus ca o să aduc jucăriile ȋnghețate și vom face vrăji cu praf magic și „apă vie” pentru a le salva.
M-am dus la bucătărie pentru a pregăti activitatea.
M-am întors cu pahare de plastic care contineau pudra magică (sare), trei sticle de pulverizare umplute cu apă amestecata cu sare și o cutie mare din plastic unde erau jucăriile captive (congelate).
Copiii au avut sarcina să spună cuvintele magice „hocus pous preparatus” ȋn timp ce ȋmprăștiau praful magic peste gheață și să cậnte un descậntec stropind cu apa „vie” din pulverizatoare. (la, la, la, la, la, se topește gheața).
Si-au luat rolul de vrajitori in serios.
O ce descậntece faceau, cum mai rậdeau entuziasmați cậnd vedeau că se topește gheața și jucăriile sunt recuperate una după alta. Undeva în mijlocul jocului Victoria s-a întors spre mine și a șoptit la urechea mea … „Mami, eu știu că nu e vrăjitoarea Harababura cea care a făcut asta, tu ai fost cea care a pus jucăriile în apă și apoi în congelator”. Dar acest lucru va rămâne secretul nostru.Este frumos să văd mințile lor mici de lucru. Ea nu a pus ȋnsă la îndoială puterea pulberii magice.
I-am lăsat să se joace singuri ȋn timp ce eu mi-am băut cafeau și am citit ceva relaxậndu-mă.
Acum să intrăm și ȋn culisele poveștii și să vă spun cum am pregătit activitatea:
- -Am luat o sticlă de plastic.
- -Am tăiat gậtul sticlei astfel ca să rămậnă o gaură suficient de mare prin care să introduc jucăriile
- -Am pus apa 1/3din sticlă și cậteva jucării mici (jucăriile majoritatea plutesc) și am băgat sticla ȋn congelator. Am repetat de trei ori operația umplậnd sticla ȋn trei tranșe și am lăsat să ȋnghețe apa de fiecare dată. Și jucăriile se pun ȋn trei tranșe, nu punem toate jucăriile deodată. Dacă procedăm așa vom avea jucării ȋn toată masa de gheată. Dacă puneți toate jucăriile deodată ele vor plutii și se vor concentra doar ȋntr-o parte a turnului de gheață.
- -Pulberea magică a fost o combinație de sare și praf spumant (detergent). Poți ȋnsă să folosești doar sare, dar dacă vrei să fie mai spectaculos poți pune ȋn sare sclipici sau stelute, pentru ca să fie mai 🙂 magic .
- -Dacă nu aveți pulverizatoare atunci puneți apa sărată cu paharul. Preparați apa cu sare ȋntr-o oală sau un vas mai mare, copii vor lua apa cu paharul și vor turna apa sărată peste gheată..
- -Ca să nu facem multă apă ȋn jur, am pus jucăriile ȋnghețate ȋntr-un vas mare și larg astfel ca toți copii să se poată”lucra” împreună. Vraja este mai puternică cậnd este spusă de trei vrăjitori.
Da cred ca aceasta e o idee perfectă pentru o activitate cu copiii intr-o zi de vară fierbinte.
Abonează-te la lista de discuții Copii creativi ca să fi informat despre activitățile noastre distractive și printables gratuite ce vor fi ȋn viitor! Adresa dumneavaoastră de mail nu se folosește ȋn scop publiciar sau alte scopuri decật cel de informare a dumneavoastră privind apariția unor noi articole.
Ce joaca frumoasa si creativa!
M-am bucurat mult sa descopar lumea voastra colorata si plina de bucurie!
Copilasii bucurosi sa topeasca gheata si plini de veselie, sunt superbi!