Obiceiuri, superstitii legate de anul nou
– Cand vine Anul Nou uşile casei trebuiesc lăsate deschise, pentru ca norocul sa intre în casă. Aprinde lumina sau daca nu esti acasa lasa lumina aprinsa ca norocul sa stie ca in casa ta, tu il astepti. Daca norocul crede ca nu esti acasa va pleca la altii.
–In seara de an nou daca vrei sa afli daca te vei casatorii, pune un fir de busuioc pe marginea unei fântânii. Dacă dimineaţa este plin de promoroacă, atunci cel care a pus busuiocul se va casatorii foarte curand poate chiar în iarna aceasta.
-Daca esti copil si vrei sa sti ce meserie o sa ai cand o sa fi mare, pune sub perina mai multe simbolori ale meseriei pe acre o doresti (un ac, un creion, o carte cu poiezii) . Noaptea vei visa meseria ursita.
– Saruta sub vasc pe cel ce vrei sa-ti fie aproape in anul care vine
-E bine ca deasupra usii camerei in care va fi masa plina cu bucate de Revelion sa fie pus vasc. Vascul este, simbolul iernii si al sarbatorilor de iarna. Traditia spune ca vascul este aducator de noroc, spor in casa si sanatate in casa in care este atarnat, el atrage ingerii si alunga spiritele rele, pune bolile pe fuga.
– Ȋn dimineaţa zilei de Anul Nou, e bine sa fi „socovit”. Daca te atinge sorcova atunci vei avea parte de belşug şi noroc.
-Este bine ca in prima zi a anului sa iti intre in casa un baiat. Baietii aduc noroc. Daca prima persoana care iti intra in casa este de genul feminin, atunci nu vei fi norocos in anul care vine. (eu trimeteam pe baietelul meu sa-si viziteze bunicii)
– La miezul noptii, de Anul Nou, fetele iau de pe masa colacul ornamentat care se tine pe masa de sarbatori, il tin pe varful capului si asteapta sa auda un sunet dintr-o directie oarecare. Din ce parte vine sunetul, in acea parte isi va gasi ursitul.
– Anul nou trebuie intampinat asa cum intampini un musafir drag: cu usile deschise si multa lumina in casa si in suflet, cu zgomot, cu zambet pe fata si voie buna.
-Se spune ca in noaptea de trecere, de la 31 decembrie spre 1 ianuarie, e bine ca in toate casele sa arda o lumanare sau sa fie o candela aprinsa pana se lumineaza de ziua, pentru ca astfel sa-l indupleci pe Dumnezeu sa-ti daruiasca un an bogat in realizari si bucurii.