St-Nicolaas, între înșelăciune și magie

St-Nicolaas, între înșelăciune și magie

Sinterklaas: Victoria als witte piet

În noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii si chiar noi parintii ne asezam ghetutele si cizmele curate si lustruite în fața ușii asteptand ca niste soldatei la raport, sa vina Mos Nicolae (sau St Nicolaas, sau Sinteklaas). Indiferent cum i se  se spune in Romania, Franta, sau Belgia in acesta noapte parintii sau cei apropiati noua, pun in pantofi cadouri  constând, în general, în dulciuri.

 În unele zone, copii pregatesc si ei venirea moșului  si pun langa pantofi alinati si curati un vas cu apă si hrana pentru calul (magarul sau camila)  mosulul constand in  morcovi. În multe regiuni ale României copiii găsesc în dimineața zilei de 6 decembrie, pe lângă dulciuri și fructe, o nuielușă ca simbol a faptului ca nu au fost foarte cuminti.

Articolul de mai jos este scris de Stef  si tradus de Buni

Postat pe 30 octombrie 2012 de Angela
„Curând St-Nicolas  va fi din nou în oraș și dacă nu ați realizat încă ca vine aceasta sarbatoare  permiteți-mi să vă felicit pentru capacitatea dumneavoastră de a ignora publicitate agresiva cu care suntem bombardati de  magazinele care vor sa-si vanda jucariile de St-Nicolas.”

Copiii tăi vrei sa creada in magia lui St-Nicolas?  Sau vrei sa le spui imediat că obiceiul frumos  si vechi este fantezie o minciuna?

Pentru mine este a doua opțiune. Menținerea minciunii  nu se potriveste cu modul  de a gandi al meu și al soției mele,  noi vrem sa le expicam totul copiilor noștri dar sa-l lasam sa stie ca fantezia exista. Din fericire fiind amandoi adepti ai acestor idei am povestit copiilor despre acest personaj fantastic care este St-Nicolas. Această abordare a noastra  pare a fi oarecum greu de acceptat de cei din jur. Spun asta din cauza  reacțiilor pe care le primesc  de la cei din  jurul nostru atunci când ne împărtășim punctul nostru de vedere.

„Dar este vorba despre magia de toata frumusetea acestei zile   de care nu au parte copiii tăi?” spun cei din jurul nostru

Adevărul este, eu nu văd de ce ai nevoie de minciuna pentru a obține magia. Nu interzic serbarea acestei zile de St-Nicolas, am lăsat copiii noștri se bucură de sărbători la fel de mult ca alți copii. Cu toate acestea, eu le-am explicat clar despre faptul că St-Nicolas nu este un adevărat St-Nicolas, ci doar un personaj îmbrăcat  cu un costum care trebuie sa joace un rol ca o piesa in timpul  festivităților.

Cred că copiii se pot bucura de fantezie la fel de mult chiar și atunci când știu că nu e adevărat, o poveste incanta chiar daca este poveste.

De fapt, copiii mei iubesc fantezia, povestile. Luați de exemplu jocul . Ei se joacă: pretind că fac de mancare și că mănâncă impreună cu papusile lor și ursuleții de pluș și ma ivita si pe mine la o cană de cafea fierbinte sau la o pizza. După ce ma prefac că gust cafeaua si spun că nu are zahăr ei vin repede si pun zahăr  imagiar. M-am prefăcut că doresc cu adevărat să mănânc una dintre prajiturelele de plastic – a fost pizza cred – mi-au oferit-o, dar am fost imediat atentionat de către Victoria  (fetita mea de 4 ani): „Nu tati, nu e mancare adevarată, e doar pentru joacă”!

Sau aș putea să vă spun despre timpul care le petrec ascunzandu-ma și fugind de” crocodilii” din casa care vor sa ma manance. Bininteles ca  stiu că nu există crocodili reali în casă dar …. Totul e fantezie și aceasta fantezie creaza o lume magica si plina de veselie!….. Sau „monstrul” de care fug cei doi copii ai mei (monstrul este  micuta de mea fetita de 2 ani care are in mana o hartie cu un cap desenat ).

vine mostrul

Dar este vorba despre intrebarea daca trebuie sa stie sau nu copiii, si daca este bine sau rău sa le spui ca St-Nicolas nu exista in realitate ?” 

st nicolas

Conceptul St-Nicolas este, evident, un instrument simplu de a avea sub control comportamentul copiii tăi.

„Daca nu esti cuminte nu iti aduce nimic Petru cel Negru”

st nicolas 2

Dar stai … asta mi se pare ca amenintarile si  o  abordare bazata pe insuflarea fricii nu se corespunde modului în care doresc să ne educam copiii noștri. Nu mă simt confortabil atunci cand motivația copiilor mei să se comporte frumos depinde de obținerea de cadouri.  Și cu siguranță nu la momente specifice ale  anului, cand toti copii din jurul lor primesc cadouri. Care ar fi trucul pe care sa-l aplic atunci pentru restul anului?

Deci să încercăm să-i învațam  si sa-i motivam într-un mod diferit:-)

„Dar copiii tai vor strica distracția copiilor mei …?”

Poate, e dificil  si eu voi risca facand acest lucru ca, copiii mei să fie ceii ciudati din clasa. Ceilalti copii sa nu fie de acord cu cea ce spu ei.

Timpul va spune …

Dar pana una, alta copii mei se bucura  privind reclamele frumos colorate, si sarbatoresc ziua ca si toti copiii stiind insa ca mami, tati si oma le cumpara si lor ciocolati cu  St-Nicolas si Petru cel Negru.

st nicolas3

Independent de abordarea pe cere o luam, să încercăm să facem unele activitati de St-Nikolas în următoarele săptămâni!

Eu Buni desii nu mai sunt de mult copil astept cu nerabdare acest prilej de a face o surpriza celor din jurul meu. Sau sunt totusi un „copil mare”

De aproximativ 40 de ani in seara de 5 decembrie pun in pantofii celor dragi bomboane si mandarine. Imi pun chiar si mie pentru ca sa primesc si eu la fel ca si ceilalti chiar daca altii nu-mi pun nimic in ghete.  Este placerea mea de a le face o surpriza si aceasta zi este un prilej.

Hai sa coloram cizmulita lui Mos Nicolae

[wpdm_file id=306]

cizma mos nicolae scrisa colorata400